Kansalaisaloite kansanryhmää vastaan kiihottamisen poistamiseksi rikoslaista

Viime viikonloppuna Tampereella järjestettiin tapahtuma nimeltään ”Alussa oli sana” sananvapauden puolesta, ja samassa yhteydessa lanseerattiin kansalaisaloite joka pyrkii poistamaan rikoslaista pykälän koskien kiihotttamista kansanryhmää vastaan. En osallistunut tapahtumaan sillä kuulin siitä vasta jälkikäteen ja koska ainoat puhujat joiden nimet tunnistin ovat ns. ”maahamuuttokriittisiä” agitaattoreita, mutta periaatteessa olen ainakin puoliksi samaa mieltä itse ajatuksen kanssa. Seuraavaksi perustelen miksi.

(Sivuhuomautuksena, mielestäni jokaisen kannattaisi välillä käydä vilkaisemassa vireillä olevia kansalaisaloitteita ja allekirjoitella niistä järkevimpiä. Vaikkei suurin osa niistä pääse eduskunnan käsittelyyn, ja nekin jotka pääsevät yleensä lakaistaan maton alle, tämä on eräs parhaista demokratiaa lisäävistä vaikutusmahdollisuuksista vuosikymmeniin.)

Aloite on varsin hyvin kirjoitettu. Liian moni aloite on joko liian ylimalkainen tai liian laajaa muutosta hakeva. Tämä kuitenkin varsin selkeästi tahtoo vain poistaa yhden pykälän rikoslaista ja määrittelee tarkasti minkä, ja perustelee sen kansainvälisten sopimustenkin kannalta. Ainoa moitteeni koskee aloitteen otsikointia: ”Sananvapauden turvaaminen mielipidevainolta”. Menee hiukan överiksi, miksei otsikko voisi olla yksinkertaisesti ”Kansanryhmää vastaan kiihottamisen poistaminen rikoslaista”?

Mutta joka tapauksessa, lain ajatuksena on turvata yhteiskuntarauhaa estämällä kansanryhmiä vastaan kirjoittelu, ja viime vuosina näistä on nostettu syytteitäkin harva se päivä, kuuluisimpana ehkä Jussi Halla-Ahon blogit parit vuoden takaa ja viimeisimpänä Teuvo Hakkaraisen ”kaikki muslimit ovat terroristeja”-tokaisu (tai oikeastaan, jotta en sortuisi iltapäivälehdistön tasoiseen yksinkertaistamiseen, ei tässä ole kyse sensaatiomaisesti mistään yksittäisestä lauseesta vaan Hakkaraisen koko viestistä ja sen tarkoituksesperästä). Rikosoikeuden professori Matti Tolvanen avasi Hesarin Nyt-liitteessä (edellinen linkki) perusteluja pykälän tarpeellisuudelle seuraavasti:

”Tällaisiin asioihin pitää olle keinot puuttua. Vaarallisinta on se, mitä panettelu, uhkaaminen ja solvaaminen voivat aiheuttaa kuulijakunnassa. Onhan historiassa esimerkkejä siitä, että kun tarpeeksi kauan vihaa lietsotaan, joku alkaa myös tekemään jotain. Sanoista tekoihin on aika lyhyt matka.”

No, onhan se osittain totta. Rikoslain perusteluna onkin se että kirjoittelulla kansanryhmää kohtaan ei saisi aiheuttaa syrjintää, väkivaltaa tai vihamielisyyttä. Mutta näistä väkivalta on kielletty jo törkeänä kiihottamisena kansanryhmää vastaan (minkä kansalaisaloite haluaa eksplisiittisesti säilyttää laissa) ja syrjintää kohtaan on muitakin lakipykäliä perustuslaista alkaen. Sen aiheuttaako joku twiitti, blogi tai facebook ”vihamielisyyttä” on kyseenalaista, uskoisin että teuvohakkaraisten yleisössä tämä kohta on rastitettu jo valmiiksi.

Sitä paitsi, eikö kansanryhmistä ole muka ikinä aiheellista sanoa yhtään pahaa sanaa? Eri uskonnoissa ja kulttuureissa on joskus länsimaisten sivistysvaltion arvoja loukkaavia piirteitä ja näistä on pystyttävä keskustelemaan avoimesti. Epäkohdat eivät korjaannu hyssyttelemällä vaan puhumalla.

Kannatan siis aloitetta ja laitoin alle puumerkkini, toivottavasti se päätyy eduskunnan pällisteltäväksi. Ehdottaisin kuitenkin että samalla kansanedustajat poistaisivat tai korjaisivat toistakin vastaavaa pykälää: laki uskonrauhan rikkomisesta. Se kuuluu seuraavasti:

Joka 1) julkisesti pilkkaa Jumalaa tai loukkaamistarkoituksessa julkisesti herjaa tai häpäisee sitä, mitä uskonnonvapauslaissa tarkoitettu kirkko tai uskonnollinen yhdyskunta muutoin pitää pyhänä, tai 2) meluamalla, uhkaavalla käyttäytymisellään tai muuten häiritsee jumalanpalvelusta, kirkollista toimitusta, muuta sellaista uskonnonharjoitusta taikka hautaustilaisuutta, on tuomittava uskonrauhan rikkomisesta sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi.

En ymmärrä, miksi uskonnoilla olisi oltava erityissuojelus, mutta vaikka kohta (2) olisikin perusteltua (tuskin haluamme Suomeen Westboro Baptist Churchin kaltaisia hautajaisissa protestoivia häirikköjä), niin kohta (1) voitaisiin poistaa ilman että siitä kukaan sen kummemmin kärsisi. On ihan eri asia, jos joku vandalisoi kirkkoja tai järjestää protestin moskeijan ulko-oven edustalla, kuin se että netissä kirjoitellaan jotain josta joku herkkähipiäinen ”uskis” saattaa loukkaantua. Tämä rajoittaa merkittävästi sananvapautta ja oikeutta esimerkiksi huumorin keinoin käsitellä uskontoja.

Tekaiskaapa joku reipas lukija kansalaisaloite tämänkin pykälän korjaamiseksi tai poistamiseksi?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s