Anna Kontulan protestimatka Gazaan

Viime aikoina tiedotusvälineissä ja somessa on ollut keskustelua Anna Kontulasta ja hänen yrityksestään päästä Gazan kaistaleelle mieltä osoittamaan. Israelin viranomaiset estivät yrityksen, kuulustelivat Kontulaa ja neljää muuta aktivistia 10 tunnin ajan ja lähettivät matkoihinsa syytteenä ”laiton maasta poistuminen”. Suomessa kuten muuallakin reaktiot ovat arvattavan polarisoituneita: jotkut ovat sitä mieltä että Kontula on toiminnallaan tukemassa Hamasia ja terrorismia, toinen puoli taas komppaa Kontulaa ja vastustavat Israelia. Syytöksiä antisemitismistä käytetään leimakirveenä, vaikkei Israelin valtion kritisointi tietenkään ole antisemitismiä sen enempää kuin Putinin kritisointi olisi russofobiaa. On myös väitetty että moinen tempaus jollain tavalla ei sopisi kansanedustajan arvovaltaan, vaikka aiemminkin esimerkiksi Laura Huhtasaari ja Simon Elo ovat reissanneet Jerusalemiin osoittamaan mieltä Israelin puolesta mikä on jostain syystä ilmeisesti hyväksyttävämpää.

Voltairen sanoja mukaillen, kannatan Kontulan oikeutta rauhanomaiseen mielenilmaukseen, vaikka en hänen kanssaan samaa mieltä olekaan. Viime kädessä hän on vastuussa vain äänestäjilleen, jotka tuskin pahastuvat siitä että Kontula pistää henkensä ja terveytensä peliin uskomiensa asioiden puolesta. Omasta mielestäni hänen ymmärryksensä Israelin ja Palestiinan konfliktista on kuitenkin vääristynyt ja naivi.

Oletetaanpa, että hänen joukkonsa olisi päässyt (laillisesti tai laittomasti) Gazaan osoittamaan mieltään. Omien sanojensa mukaan Kontulan tarkoitus oli kääntää huomio paitsi Gazan humanitääriseen kriisiin, myös Suomen asekauppohin Israelin kanssa. Käsitelläänpä näitä kahta tarkoitusta erikseen.

Humanitäärinen kriisi on selvästi totta. En epäile, ettäkö Gazassa ihmiset oikeasti kärsivät ja jotain tarvitsisi tehdä. Mutta historiattomuus ja pelkästään Israelin syyttäminen ei ole ratkaisu. Suurin syyllinen Gazan tilanteeseen on Hamas, joka otti vallan kaistaleella pian Israelin vetäytymisen jälkeen. Israelin masinoima saarto oli reaktio Hamasin väkivaltaiseen yhteenottoon Fatahin kanssa, jonka seurauksena myös kansainväliset tarkastajat Gazan ja Egyptin rajalla häädettiin maasta. Vuonna 2006 Hamas ja Palestiinalaiset ylipäätään olivat tienristeyksessä: he olisivat voineet tehdä Gazasta mallikappaleen rauhanomaisesta yhteiselosta juutalaisnaapurinsa kanssa. Sen sijaan Hamas valitsi väkivallan ja loputtomien rakettihyökkäysten tien. Tämä on ollut omiaan lisäämään oikeiston kannatusta Israelissa ja kiihdyttämään Länsirannan kolonisointia, sillä kukapa kannattaisi vetäytymistä sieltä kun katsotaan miten se epäonnistui Gazassa? Hamas on kaivanut Gazalaiset kuoppaan josta on todella vaikea kömpiä ylös, eikä Hamasilla tunnu olevan siihen edes todellista halua. Lukuisista yrityksistä huolimatta se ei ole edelleenkään onnistunut muodostamaan yhteistä hallitusta Fatahin kanssa eikä liioin saamaan kansainvälisen yhteisön hyväksyntää. Tilanne tuskin muuttuu tulevaisuudessa.

Suomen asekaupat Israelin kanssa olisivat olleet toinen Kontulan protestin kohteista. Mutta miksi rajoittaa boikotti vain aseisiin? Jos Israelin haluttaisiin muuttavan tapojaan, olisi järkevintä iskeä kaikkiin tuotteisiin joita valmistetaan laittomasti miehitetyllä Länsirannalla. Aseet ovat vain työkaluja siinä missä vasarat ja sirpit, eivätkä niihin käytetyt eurot tue Israelin sotakoneistoa sen enempää kuin Israelilaisiin mandariineihinkaan. Suomi ei tietenkään yksin voi tällaisesta päättää, joten Kontulan olisi järkevämpää mennä protestoimaan Brysseliin ja yrittää saada EU:ta asettamaan kovempia sanktioita Israelille. Tai jos kansalaisaktivismia haetaan, niin vedota vaikka Suomen kauppaketjuja poistamaan Israelilaiset elintarvikkeet valikoimistaan. Yksittäisen maan pienet veneostokset eivät vaakakupissa paljon paina.

Israel-Palestiina-konfliktista voisi kirjoittaa enemmänkin, mutta riittäkööt tällä kertaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s