Haittaveroista

Eduskuntavaalikampanjan alla Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kannatti ajatusta, että Suomessa siirryttäisiin pois työn ja pääomien verotuksesta kohti erilaisia ympäristö- ja haittaveroja. Jos unohdamme hetkeksi, että nämä haittaverot ovat yleensä luonteeltaan tasaveroja ja siten regressiivisiä, olisiko siinä muutenkaan mitään järkeä?

Mikä on haittavero? Jos saan ehdottaa, niin haittaveron perimmäinen tarkoitus on verottaa jotain asiaa tai toimintaa, josta koituu yhteiskunnalle kustannuksia. Esimerkiksi siis ympäristöhaitat joita seuraa vaikkapa teollisuuden päästöistä, tai tupakoinnin ja alkoholin negatiiviset vaikutukset kansanterveyteen. Nämä ovat ns. ulkoisia kustannuksia jotka tuotteen tai palvelun käyttäjä/tarjoaja ei muuten maksaisi. Tästä määritelmästä seuraa se, että haittaveron määrän tulisi olla yhtä suuri kuin haitasta koituvat lopulliset kustannukset. Ei enempää, eikä vähempää.

Jos vaikkapa valtio viisaudessaan määräisi, että punaiset paidat on asetettava verolle, ja niihin kohdistuva arvonlisävero olisi prosentin suurempi kuin muista paidoista, nousisivat massat barrikadeille. Miksi juuri punaiset paidat? Tällöin haittaverolla ei olisi ilmiselvästi mitään perusteita, ja se olisi epäreilu ja turhan moralisoiva niitä kohtaan, jotka haluavat pukeutua punaiseen. Mutta mitä jos verottaisimme jotain yleisesti haitalliseksi todettua asiaa, vaikkapa tupakointia? Pistetään tupakka-askin hinnaksi tuhat euroa. Olisiko se sitten oikein? Ei, vaikka tupakoinnista tuleekin terveyshaittoja, sillä tällöin verotuksen tehtävä ei enää olisi haittojen kustantaminen, vaan tupakoitsijoiden rankaiseminen ja, jo käyttämääni ilmaisua toistaen, moralisointi.

Veron suuruuden tulisi siis olla ainakin jonkinlaisessa suhteessa siihen, miten haitallisesta aktiviteetista on kyse. Tupakkaveron tulisi kustantaa tupakoinnin (myös passiivisen) terveydenhuollolle aiheuttamat kustannukset. Alkoholiveron samaten. Polttoaineveron pitäisi olla suhteessa ympäristöhaittojen hintaan. Ja niin edelleen.

Tästä syystä Petteri Orpon ehdotus verotuksen painopisteen siirtämisestä ei toimi. Sillä haitta- ja ympäristöveroilla kerätyt eurot on jo tavallaan korvamerkitty niiden kohteena olevien haittojen siivoamiseen. Tai näin ainakin pitäisi olla. Muussa tapauksessa kyse ei ole verotuksesta, vaan moralisoinnista ja rahastuksesta. Ikään kuin sakkomaksuilla kustannettaisiin poliisin toiminta. Siksi verotuksen pääpainopiste liberaalissa valtiossa tulisi aina olla tulojen- ja pääomien verotuksessa, vaikka haittaverot ja ympäristöverot ovatkin tarpeellisia.

Olisi mielenkiintoista laskea, onko esimerkiksi Suomen polttoaineverotus tällä hetkellä linjassa sen kanssa, mitä hiilidioksiditonni maksaa yhteiskunnalle, ilmastonmuutos huomioon ottaen. Ehkä kirjoitukselle tulee jatkoa…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s