Postelin laki

Tietoliikenneprotokollien maailmassa on olemassa suunnitteluperiaate, jota sanotaan ”Postelin laiksi” edesmenneen Jon Postelin mukaan. Joskus sitä kutsutaan myös ”robustisuusperiaatteeksi” ja se kuuluu näin:

Ole konservatiivinen tekemisissäsi, mutta liberaali siinä mitä hyväksyt muilta.

Alunperin tässä viitataan miten jonkin protokollan toteutuksen tulisi käyttäytyä, jotta internetin kaltaiset monimutkaiset ja monista eri toteutuksista koostuvat verkot voivat parhaiten toimia. Eli vaikka verkossa olisi laitteita, jotka eivät käyttäydy hyvin joko tahallaan tai vahingossa, hyvin toimivien laitteiden tulisi tulla toimeen näidenkin kanssa. Samaan aikaan, mitä tulee omaan käyttäytymiseen, verkkolaitteiden pitäisi toimia siististi ja välttää käyttämästä vähän tuettuja tai epämääräisiä protokollan ominaisuuksia, vaikka vastapuoli niin tekisikin.

Vaikka sääntö on alunperin tietotekninen, sitä voidaan soveltaa myös ihmisten väliseen kanssakäymiseen. Meidän tulisi olla tiukkoja käytössäännöissä tai elämänohjeissa, joita sovellamme itseemme, mutta hyväksyä muilta ihmisiltä myös lipsahduksia ja erilaisia toimintatapoja.

Usein näkee esimerkiksi yhteiskunnallisessa keskustelussa sitä, että vaikka köyhiä syytetään ja syyllistetään omasta tilanteestaan, ja peräänkuulutetaan heidän kiusaamistaan kaikenmaailman aktiivimalleilla ja muilla ”kannustimilla”. Mitäs eivät mene töihin, sanotaan. Mutta emme voi tietää jokaisen henkilökohtaista tilannetta ja elämäntarinaa, ja miten he ovat ehkä syrjäytyneet elämästä: laiskuudesta vai olosuhteiden pakosta?

Paradoksaalisesti jos kuitenkin ajattelemme, että olosuhteet ratkaisevat ja meillä ei ole mahdollisuutta vaikuttaa omaan tilanteeseemme, se ei motivoi meitä itseämme pistämään tikkua ristiin oman elämämme parantamiseen. Jotenkin meidän pitäisi pystyä piiskaamaan itseämme parempiin suorituksiin ja parempaan elämään, mutta samaan aikaan olla suvaitsevaisia muita ihmisiä kohtaan jotka eivät samoihin standardeihin yllä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s