Mediaanitulojen vertailua: Suomi vs. USA

Bruttokansantuote ei ole paras mittari, kun vertaillaan eri maiden keskinäistä menestystä. Ei edes BKT per-capita. Näin siksi, koska se miten hyvinvointia jaetaan maan sisällä voi vaihdella aika lailla. Esimerkiksi Lähi-Idän öljymaat ovat rikkaita, mutta rikkauksista nauttivat lähinnä maan öljysheikit ja heidän lakeijansa. Siksi vertailuun hyvinvoinnista näppärämpi mittari on mediaanitulo, eli kuinka paljon keskivertokansalainen tai -kotitalous tienaa. Siispä googlailemaan maiden mediaanituloja; ensimmäinen tulos onkin arvattavasti linkki Wikipedian artikkeliin, jossa maat on laitettu järjestykseen sekä henkilökohtaisen että kotitalouskohtaisen mediaanitulon perusteella.

Tämän listauksen perusteella suomalaisen kotitalouden mediaanitulo oli vuonna 2017 noin 35.000 dollaria, kun Yhdysvaltojen vastaava oli 44.000 dollaria. Mutta per-capita mediaanitulot olivat molemmissa maissa noin 15.000 dollaria, Suomessa jopa hiukan korkeampi.

Mitä ihmettä? Eihän tämä voi pitää paikkaansa.

Wikipedian listaus perustuu Gallupin monivuotiseen kyselyyn. Itse asiassa se jatkuu tänäkin päivänä, mutta Wikipedian luvut perustuvat vuonna 2013 julkaistuun versioon. Gallup on kuitenkin voittoa tavoitteleva yritys, joka myy dataa siitä kiinnostuneille tahoille sen sijaan että jakaisi ne kaikille ilmaiseksi kuten vaikkapa OECD. Mutta sillä ei ole niin väliä, peruskuvio ei ole muuttunut viimeisen vuosikymmenen aikana. Kyselyn taustamateriaalista selviää, että vastaajilta on kysytty paljonko heidän kotitaloutensa ansaitsee kuukaudessa (tai vuodessa), ja montako henkeä heidän kotitaloudessaan on. Henkilökohtainen tulo on laskettu jakamalla kotitalouden tulot sen henkilömäärällä. Isommissa perheissä vanhempien laskennallinen per capita -tulo on siis selvästi pienempi kuin heidän todelliset ansionsa, sillä jokainen lapsi tai muusta syystä työssä käymätön perheenjäsen alentaa jokaisen perheenjäsenen laskennallista tuloa.

Pitävätkö luvut sitten paikkaansa? Tilastokeskuksen mukaan suomalaisen kotitalouden mediaanitulo vuosina 2006-2012 oli 30.394-32.704 euroa. Gallupin luku olisi vuoden 2012 OECD:n laskurilla euroiksi muunnettuna noin 31.500 euroa. Eli tätä tunnuslukua voitaneen pitää kohtuullisen tarkkana. Mikä sitten selittää erot jenkkilään? Perheyksiköiden koko. Siinä missä Suomessa kotitalouden keskikoko on noin 2 henkilöä, Yhdysvalloissa se oli mittausaikana noin 2,5. Siksi siis keskimäärin myös Gallupin laskema henkilökohtainen mediaanitulo on samassa suhteessa pienempi Yhdysvaltalaisille, mistä syntyy harhakuvitelma, että Suomi ja Yhdysvallat olisivat suurin piirtein samalla tasolla. Eivät ne ole; ei kannata aina uskoa Wikipediaan.

(OECD:n ja Suomen tilastokeskuksen mittareissa ei muutenkaan lasketa henkilökohtaista tuloa suoraan kotitalouden henkilömäärän perusteella, vaan käytettään laskennallista ”kulutusyksikköä”. Siinä lasketaan ensimmäinen aikuinen painokertoimella 1, muut talouden aikuiset kertoimella 0,5 ja 0-13 vuotiaat lapset kertoimella 0,25.)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s