Kellojen siirtelystä

Kesäaika herättää vahvoja tunteita — ainakin kaksi kertaa vuodessa. Kansalaisten keskuudessa tuntuu olevan kovasti kannatusta sille, että kesäajasta (tai joidenkin mielestä talvi- eli normaaliajasta) luovutaan ja unohdetaan viisarien vääntely. Mutta jostain syystä päättäjämme niin Arkadianmäellä kuin Brysselissäkään eivät tunnu saavan mitään aikaiseksi tässäkään asiassa.

Suomessa aiheesta on tehty useitakin kansalaisaloitteita: yksi päässyt eduskuntaan, sen lisäksi yksi aloite siirtymisestä pysyvästi kesäaikaan ja kolme aloitetta ympärivuotisesta normaaliajasta. Lisäksi on olemassa aloite, joka ehdottaa aikavyöhykkeen siirtämistä tunnilla Ruotsin- ja Saksan aikaan, vaikkei ota kantaa kellojen siirtelyyn. Ongelmana tietysti on että Suomen eduskunta ei voi yksin päättää kesäajasta luopumisesta: EU-direktiivi määrää kaikki jäsenvaltiot siirtämään kellojaan samaan aikaan ja pitämään aikaerot EU-maiden sisällä staattisina.

Suomalaisten europarlamentaarikkojen aloitteesta vuonna 2018 komissio esitti, että erillisestä kesäajasta luovutaan. Tarkoitus oli tehdä se vuonna 2019, mutta näin ei käynyt. Euroopan parlamentti äänesti kellojen siirron lopettamisesta maaliskuussa 2019, ja päätti että vuonna 2021 se vihdoin tapahtuisi. Ei tapahtunut. Nyt koko hanke taitaa olla jumissa ministerineuvostossa. Maat eivät pääse sopuun siitä, miten asia järjestetään. Komission ja parlamentin ehdotuksissa kukin maa saisi itse päättää, ottaako pysyväksi ajakseen kesä- vai talviajan. Saksa, Ranska ja Etelä-Euroopan maat suosivat kesäaikaa, koska haluavat valoisia kesäaamuja (mitä esimerkiksi Suomessa on muutenkin), kun taas pohjoisessa suositaan työpäivän jälkeistä valoisaa aikaa syksyllä ja talvella. Kuvaavaa on se, että vuonna 2011 Venäjä päätti vaihtaa pysyvään kesäaikaan koko maassa, mutta vaihtoi takaisin normaaliaikaan suuren valitusryöpyn takia. Pohjoisilla leveysasteilla talviaika on kätevämpi.

No haitanneeko tuo mitään, jos joka maa saa päättää itse? Valitettavasti se tarkoittaisi sitä, että maat jotka ovat nyt samassa ajassa, kuten vaikkapa Saksa ja Tanska, saattaisivat päätyä eri aikavyöhykkeille, mikä vaikeuttaisi rajan yli tapahtuvia työmatkoja ja muuta kanssakäymistä. Koko EU:n alueelle tulisi ehkä uusi aikavyöhyke lisää, eli neljäs vyöhyke nykyisen kolmen sijaan. Eli käytännössä joka maa ei kuitenkaan voi itse päättää omasta kellonajastaan, ja tämän takia ollaan taas napit vastakkain. Koronapandemiakaan ei varmasti helpottanut neuvottelua.

No, onko mitään mitä Suomi voisi tehdä omin päin? Itse asiassa kyllä. Emme voi luopua kesäajasta, mutta voimme valita itse aikavyöhykkeemme. Säädetään siis laki, jossa vaihdamme aikavyöhykettä kaksi kertaa vuodessa, samaan aikaan kuin kesäajasta normaaliaikaan ja päinvastoin. Kesäisin olisimme virallisesti Keski-Euroopan kesäajassa (CEST) samoin kuin Ruotsi tai Saksa, ja talvet Itä-Euroopan aikavyöhykkeellä kuten nytkin (EET). Koska EU-direktiivin mukaan siirrämme kellojamme tunnilla kesää kohti samaan aikaan, kuin aikavyöhyke vaihtuu, pysyisimme itse koko ajan samassa ajassa: UTC+2. Näin kiertäisimme EU:n direktiiviä kuitenkin samalla noudattaen sen kirjainta.

EU:n tuomioistuin saattaisi olla eri mieltä. Mutta tämän tempun tarkoitus olisikin osittain painostaa EU:n ministerineuvostoa tekemään vihdoin päätös kellon siirtelystä luopumiseksi koko EU:n alueella. Suomi saisi ”kansalaistottelemattomuudellaan” aikaan porinaa erityisesti naapurimaidemme ja jossain määrin koko EU:n alueella.

Onhan kellojen siirtelyssä tietysti muutamat hyvätkin puolensa. Tietojärjestelmät on rakennettu ottamaan se huomioon, ja kaikkien softien päivitys voi viedä aikaa. Jotkut tykkäävät kesäajasta. Ja niin edelleen. Mutta koko systeemi on kehitetty aikana, jolloin energiasta oli pulaa ja haluttiin säästää valaistuskustannuksista. Nykyään tämä perustelu ei enää päde, ja työajatkaan eivät ole enää kaikilla samat yhdeksästä viiteen kuin ennen. Ihmisten elämä ja yhteiskunta toimivat 24 tuntia vuorokaudessa eivätkä ole niin sidonnaisia auringonvaloon, eivät varsinkaan täällä pohjoisessa. Olisi jo hyvä aika päästä kellojen siirtelystä eroon. Ehkäpä Atlantin toisella puolella Yhdysvalloissa ollaan järkevämpiä ja edetään nopeammin tässä asiassa, jolloin Euroopasta tulee viimeinen kesäajassa elävä reliikki.

Jätä kommentti